22980 53302 info@fashion-hydra.gr

Νήσος Ύδρα

Διακοπές στην Ύδρα

Fetish on Hydra

Ύδρα

Το μικρό ιστορικό νησί της Ύδρας είναι το πιο κοσμοπολίτικο του Αργοσαρωνικού. Η Ύδρα είναι ένα μακρόστενο νησί με έκταση 52 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει μόλις 6 ναυτικά μίλια από την Πελοπόννησο (Αργολίδα).

Το νησί πήρε το όνομά του από τα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πηγές κατά την αρχαιότητα.

Ύδρα

Ύδρα και Τέχνη

Η Ύδρα ήταν και είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα καλλιτεχνικής δημιουργίας και κατά καιρούς (ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του ’50), φιλοξένησε αλλά και ενέπνευσε πλήθος καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που άφησαν εποχή. Καταγωγή είχαν από την Ύδρα ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης και οι ζωγράφοι Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Περικλής Βυζάντιος και Ντίκος Βυζάντιος.

Μίλτος Σαχτούρης

Ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές, ήταν δισέγγονος του ναυάρχου του ’21 καπετάν – Γιώργη Σαχτούρη, ενώ ο Γκίκας ήταν σημαντικός διεθνώς ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης, εικονογράφος, συγγραφέας, ακαδημαϊκός. Γιος της Ελένης Γκίκα, της αρχοντικής οικογένειας. Μεγάλο ρόλο στη καλλιτεχνική ζωή της Ύδρας έπαιξε και ο διακεκριμένος Έλληνας μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, Περικλής Βυζάντιος.

Ύδρα ένα νησί με πλούσια Ναυτική παράδοση

Η Ύδρα είναι ένα νησί με πλούσια ναυτική παράδοση και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 μαζί με τις Σπέτσες και τα Ψαρά. Αυτό θα το διαπιστώσετε κάνοντας μια βόλτα στο νησί καθώς θα συναντήσετε παλιά αρχοντικά, μουσεία, κανόνια και πολεμίστρες στο λιμάνι.

Νήσος Ύδρα

Περικλής Βυζάντιος

Ο Περικλής Βυζάντιος, το 1936 μαζί με τον τότε διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών δημιούργησε το παράρτημα της Σχολής στην Ύδρα, που στεγάστηκε στο αρχοντικό του Ναύαρχου Εμμανουήλ Τομπάζη. Στο κτίριο αυτό έχουν την δυνατότητα να φιλοξενούνται φοιτητές της ΑΣΚΤ από την Ελλάδα αλλά και από πολλά μέρη του κόσμου με ελάχιστο κόστος και να δημιουργούν εμπνεόμενοι από τη μοναδική θέα στο λιμάνι που προσφέρει η περίτεχνη Βενετσιάνικη λότζια με τις χαρακτηριστικές αψίδες.

 

Παύλος Παντελάκης

Το έργο του συνέχισε με μεγάλη επιτυχία ο διαπρεπής Υδραίος  ζωγράφος Παύλος Παντελάκης, ο οποίος ως εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Ύδρα, προστάτεψε το θαύμα Ύδρα με την μοναδική ανά τον κόσμο αρχιτεκτονική που μοιάζει με αμφιθέατρο, με επιμονή, ζήλο και μόνο θετικά αποτελέσματα. Η Ύδρα του χρωστάει πολλά.

Άλλες προσωπικότητες της Ύδρας

Το όνομά τους με την Ύδρα έχουν επίσης συνδέσει πάρα πολλές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, κάποιοι από τους οποίους είναι οι : Σεφέρης, Πικιώνης, Ελύτης, Πετσάλης, Εγγονόπουλος, Χένρυ Μίλλερ, ο Υδραίος Παναγιώτης Τέτσης, αλλά και ο Γιώργος Μαυροίδης, καθώς και ο διάσημος συνθέτης και συγγραφέας, Λέοναρντ Κόεν, ο ζωγράφος Brice Marden και ο διεθνής Γιάννης Κουνέλης.

Ύδρα η αγαπημένη των ποιητών

Από τα τέλη της δεκαετίας του `50, διανοούμενοι και καλλιτέχνες ανακαλύπτουν το νησί. Έτσι, η “αγαπημένη” των ποιητών και των καλλιτεχνών, αναγεννάτε μέσα από βιβλία, στίχους, τραγούδια, έργα ζωγραφικής και φωτογραφίες που την εξυμνούν σαν έναν σπάνιο τόπο έμπνευσης.

Καλλιτέχνες στην Ύδρα

Η Ύδρα όμως προσελκύει και ανθρώπους από τον χώρο του κινηματογράφου. Οι ταινίες “Το κορίτσι με τα μαύρα” με την Έλλη Λαμπέτη, του Κακογιάννη, “Το παιδί και το δελφίνι” με την Σοφία Λώρεν και η “Φαίδρα” του Ζυλ Ντασέν με την Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονυ Πέρκινς, συντελούν ώστε το νησί, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα να προβληθεί παγκοσμίως.

Το Λιμάνι της Ύδρας

Το λιμάνι της Ύδρας βρίσκεται στην πόλη της, η οποία έχει ανακηρυχτεί διατηρητέα. Πρέπει να γνωρίζετε πως στην Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα αλλά υπάρχουν τα παραδοσιακά γαϊδουράκια καθώς και θαλάσσια ταξί που κάνουν δρομολόγια από παραλία σε παραλία.

Σπηλιά

Βρισκόμενοι στο λιμάνι, περπατάτε 5 λεπτά προς τα αριστερά και περνώντας τον λιμενοβραχίονα και αμέσως μετά το club Όμιλος, υπάρχει σκάλα που σας οδηγεί στη Σπηλιά.

Ύδρα Σπηλιά
Ύδρα Υδρονέτα

Υδρονέτα

Λίγα μέτρα μετά τη Σπηλιά θα βρείτε την Υδρονέτα (Bar-Εστιατόριο), που διαθέτει ωραίες σκιερές ομπρέλες και απαλή μουσική.

Ύδρα - Αυλάκι

Επάνω από τη Σπηλιά και την Υδρονέτα συνεχίζει ο δρόμος και μετά από 5 λεπτά περπάτημα φτάνετε στο Αυλάκι.

Βυζαντινό Μουσείο

Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο της Ύδρας στεγάζεται στη Μητρόπολη, «Μοναστήρι» όπως αποκαλείται. Χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

Ύδρα Βυζαντινό Μουσείο
Μουσείο Ύδρας

Μουσείο Ύδρας

Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας (IAMY) ιδρύθηκε το 1918. Το κτίριο που στεγάστηκε δωρίθηκε στο κράτος από το Γκίκα Ν. Κουλούρα. Ο τότε δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Λιγνός, ανακάλυψε στη μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου υλικό του αρχείου, το οποίο στη συνέχεια ταξινόμησε.

Ιστορική Οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη

Το αρχοντικό του μεγαλύτερου πλοιοκτήτη της Ύδρας, αλλά και της εποχής του στη Μεσόγειο και μεγαλύτερου χρηματοδότη της Επανάστασης του 1821, χτίστηκε το 1780.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This